Otomatik vites seçici (vites kolu) üzerinde bulunan harf ve nümerik gurup P, R, N, D, 2 , L pozisyonlarını belirtiyorsa; Aracınız tam otomatik şanzıman özelliğine sahiptir. Bazı tam otomatik vites araç özelliklerinde P, R, N, D, harf gurubu yanında nümerik olarak 1, 2, 3 konumu mevcuttur.
Vites (seçici) kolu P (park) konumu Park, R (rear) konumu geri, N (notr) konumu Boş ve D (drive) konumu ileri sürüş sağlar.
Otomatik vitesli bir aracı 2 ve L konumunda ya da farklı şanzıman modellerinde bulunan nümerik olarak belirtilmiş 1, 2, 3 konum özelliği kullanılmak suretiyle motor gücü çekişe yansıtılmış ve motor kompresör (motor fren) özelliğinden daha fazla faydalanılmış olur.
TAM OTOMATİK & TİPTRONİK ARAÇLAR
Otomatik vites seçici (vites kolu) üzerinde bulunan P, R, N, D, 2 , L harf ve nümerik guruba ilaveten işaret gurubu ( +, – ) pozisyonları ile belirtiliyorsa; Aracınız tam otomatik şanzıman özelliği haricinde elektronik sistemlerle desteklenmiş, vites küçültme ve büyütme özelliği opsiyonlu olarak sürücü seçimine sunulmuş, Tiptronic bir şanzıman özelliğine sahiptir.
Bu özellik bazı araçlarda kolay kullanım amaçlı, direksiyon bölgesinde, sağlı sollu olmak üzere el kumanda aparatları ile desteklenmiştir. Vites yükseltme ve küçültme bu aparatlar vasıtasıyla parmaklar ile yapılır.
Vites (seçici) kolu D pozisyonuna getirilip (+,-) kanalına doğru çekmek suretiyle, tiptronic özellik devreye girer. Bu sayede sürücü manüel bir araç kullanıyormuş gibi tam anlamıyla vites kontrolü sağlamasa da, yol ve trafik durumuna göre + ya da – yöne kola hafifçe dokunarak vitesi küçültür ya da büyütür.
YARI OTOMATİK ARAÇLAR
Yeni nesil araçlarda sıklıkla kullanılmaya başlayan vites sistemidir. Manüel bir şanzımanın elektronik aparatlarla desteklenerek otomatikleştirilmiş halidir. Ekonomik sürüş ve araç performansı yönünden oldukça avantajlıdır. Tek dezavantajı manüel vitesli araçlarda kavrama anında geriye kaçırma durumudur. Ancak, hill holder adı altında geliştirilen fren destek sistemi, buna benzer dezavantajları ortadan kaldırmıştır. Sürücüye 1-2 saniye zaman tanıyan fren sistemi aracın geri kaymasını engellemiş olur. Bu sistem otomobil firmaları tarafından, kullanıcıya donanım opsiyonları içerisinde sunulmaktadır.
Otomobil firmaları yarı otomatik sistemle donatılmış araçlarını, farklı isimlerde satışa sunmaktadır.
CVT, ASM : FORD
SPEEDGEAR : FIAT
MULTIMODE : TOYOTA
EASYTRONIC : OPEL
DGS : BMW, WOLKSWAGEN, HONDA
SEQUENTRONIC : MERCEDES
OTOMATİK VİTES NEDİR?
OTOMATİK VİTES GENEL SÜRÜŞ ÖNERİLERİ.
OTOMATİK VİTESLİ BİR ARACI SAĞ AYAK YADA İKİ AYAK İLE KULLANMA.
OTOMATİK VİTESLİ ARAÇTA GÜVENLİK İÇİN “P” Mİ “N” Mİ (PARK-NÖTR).
OTOMATİK VİTES Mİ ? DÜZ (MANÜEL) VİTES Mİ?
OTOMATİK VİTES NASIL KULLANILIR.
OTOMATİK VİTES ÇEŞİTLERİ.
NEDEN OTOMATİK VİTES TERCİH ETMELİSİNİZ?
NEDEN DİREKSİYON DERSİ?
DİREKSİYON DERSİ ALMANIN FAYDALARI.
DİREKSİYON DERSİ KAZANIMLARI.
DİREKSİYON DERSİ UYGULAMA PROGRAMI.
KAZALARI ÖNLEMEDE DİREKSİYON DERSLERİNİN ÖNEMİ.
DİREKSİYON DERSİ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ.
BEYLER EŞLERİNE SÜRÜŞ KONUSUNDA NASIL YARDIMCI OLABİLİR!
DİREKSİYON DERSİ SEANS ÜCRETLERİ.
Yolcu Güvenliği Karayolunda ve bir otomobil içinde yolculuk genellikle keyifli bir zaman dilimidir. Pek çoğumuz yolculuk etmeyi, gezmeyi çok severiz. Böyle bir yolculuğun güven içinde devam etmesi öncelikle sürücünün sorumluluğundadır. Ancak, aynı araçtaki yolculara düşen bazı sorumluluklar da vardır. Bunlar sürücünün işini kolaylaştırır ve güvenliği arttırır. Her yıl kazalarda emniyet...
Türkiye karayollarını kullanan araç ve motosiklet, bisiklet sürücüleri ya da yayaların yolu başkalarıyla paylaşma sorumluluğu vardır. Yolu kullanan diğer kişilerin ihtiyaçlarına saygı göstererek yollarımızın herkes için daha güvenli olmasına yardımcı olabilirsiniz. Yolu kullanan kişiler olarak başkalarını düşünmemiz ve hepimizin hata yapabileceğini bilmemiz gerekir. Birinin sizi ürküten ya da rahatsız eden...
Gördüğünüz ve Göremediğiniz Tehlikeler İçin Yolu Taramak İleri Sürüş Tekniklerinde yaygın olan tarama, önünüzdeki yola bakma yöntemidir. Basit olarak tarama, sürekli olarak bir tehlike durumunu aramak suretiyle, önünüzdeki yolu bütün olarak gözlerinizle incelemeniz anlamına gelir. Gözleriniz tek bir alana odaklanmamalıdır. Yakınınızda olan ve görebildiğiniz şeylerden, en uzak noktadakilere (çapraz görüş)...
Sürüş esnasında tüm sürücüler ve diğer yol kullanıcıları için aracın doğru konumlandırılması hayati önem arz etmektedir. Araç konumlandırma, gereklilik durumunda şerit değiştirme, yol verme, yolun genişlik ya da darlık pozisyonuna göre içe ya da dışa açılma, manevra yapılacak yöne yaklaşma, hızı azaltma, hızlanma, takip mesafesini koruma, gerekirse durma vb. gibi...