Yolcu Güvenliği Karayolunda ve bir otomobil içinde yolculuk genellikle keyifli bir zaman dilimidir. Pek çoğumuz yolculuk etmeyi, gezmeyi çok severiz. Böyle bir yolculuğun güven içinde devam etmesi öncelikle sürücünün sorumluluğundadır. Ancak, aynı araçtaki yolculara düşen bazı sorumluluklar da vardır. Bunlar sürücünün işini kolaylaştırır ve güvenliği arttırır. Her yıl kazalarda emniyet kemeri takmadığı için binlerce kişi yaşamını yitirmekte ve bir çok kişi de yaralanmaktadır. Bu ölüm ve yaralanma olayları emniyet kemerinin doğru biçimde kullanılması halinde önlenebilir.
EMNİYET KEMERLERİ VE ÇOCUK EMNİYET GEREÇLERİ
Emniyet kemerleri kaza sırasında yaşam kurtarmakta ve yaralanma vakalarını azaltmaktadır. Bir kaza sırasında emniyet kemerleri sürücü ve diğer yolcuların araba içinde yerinden ya da arabadan dışarı fırlamalarını önler. Emniyet kemerleri ayrıca, yolcuların diğer yolculara çarpmasını da engellemektedir. Bir kaza sırasında, emniyet kemerleri vücudun hızla hareket etmesini önler ve çarpışmanın yarattığı kuvvetleri vücudun daha güçlü bölümlerine yükler. Bir kaza sırasında emniyet kemeri takmamanız durumunda, yaşamınızı yitirme ya da ağır yaralanma olasılığınız daha yüksektir.
EMNİYET KEMERLERİNİN TAKILMASINDAN SÜRÜCÜLER SORUMLUDUR
Tüm yolcuların emniyet kemerlerini doğru bir şekilde takmalarından ve çocukların onaylı emniyet koltuklarına oturtulmalarından sürücüler sorumludur. Emniyet kemerini takmayan ya da mevcut olması halinde, yolcuların takmasını sağlamayan sürücüler için para cezaları ve ceza puanları uygulamaları vardır.
Varolan emniyet kemerlerini takmayan yolcular da para cezasına çarptırılacaktır.
ÇOCUK GÜVENLİK GEREÇLERİ
Çocukların onaylı emniyet kemeri ya da gereci kullanmaları yasal gerekliliktir.
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 150. maddesinde yapılan değişiklikle, boyu 135 santimetreden, kilosu 36 kilogramdan az çocuklar, “çocuk oto güvenlik koltuğu”nda yolculuk etmek zorunluluğundadır.
Çocuk emniyet gereçleri mükemmel bir koruma sağlar:
Onaylı bir çocuk emniyet gerecini her zaman üretici firmanın talimatlarına tam uyarak kullanınız.
Emniyet kemerini hiçbir zaman çocuk kucağınızdayken ikinizi de kapsayacak şekilde kullanmayınız. Çocuk, sert bir fren yapıldığında bile kolaylıkla yetişkin tarafından ezilebilir.
Çocuğunuzu kucağınızda tutmayınız. Bir kaza sırasında çocuk ezilebilir, araç içinde ya da dışına fırlayabilir.
Çocuklar kilo ve yaşlarına uygun gereçlerde oturtulmalıdır. Üretici firmanın talimatlarına bakınız.
Çocuklara emniyet kemeri takılmasına öncelik verilmelidir.
Yolcular için hava yastıkları olan bir araçta, hava yastığı çocuğun ağır yaralanmasına yol açabileceğinden, çocuk emniyet gereci (yükseltici yastık dahil) ön koltukta kullanılmamalıdır.
ÇOCUKLAR İÇİN STANDART EMNİYET KEMERLERİ
Çocukların yolcu hava yastığı olan bir araçta ön koltukta oturmaları gerektiğinde, emniyet kemerinin doğru takılmasını ve koltuğun arkaya doğru en uzak pozisyonda olacak şekilde ayarlanmasını sağlayınız. Bu pozisyon çocuğu hava yastığından uzakta tutar.
Çocuğa, araç hareket halindeyken ileri doğru uzanmamasını söyleyiniz.
Yolcu hava yastığı olan bir araçta ön koltukta hiçbir zaman yükseltici yastıklar kullanmayınız. Yalnızca kucağı sararak takılan emniyet kemerleriyle kullanılan yükseltici yastıklarda çocuk emniyet bağı olmalıdır. Yükselticiyi hiçbir zaman yalnızca kucak emniyet kemeri ile birlikte kullanmayınız.
NE TÜR ÇOCUK EMNİYET GERECİ KULLANILACAK
Onaylı çocuk emniyet gereçlerinde TSE etiketi bulunmaktadır. Çocuk emniyet gereçleri, farklı boy ve ağırlıkta çocukların kullanımına uygun olarak çeşitli tiplerde üretilmektedir. 32kg ve/veya 10 yaşına kadar olan çocuklar için emniyet gereçleri bulunmaktadır. Tüm çocuk emniyet gereçleri araca, üretici firmanın talimatları doğrultusunda profesyonelce takılmalıdır.
YOLCULARIN ETKİSİ
Yolcular, tehlikelerin ve riskli durumların belirlenmesinde size yardımcı olarak araç içinde olumlu bir etki yaratabilirler. CD’leri değiştirebilir ya da yeni bir bölgede seyahat ettiğinizde yol gösterici rolü üstlenebilirler.
Ancak, araçta iki ya da daha fazla yolcunun bulunmasının olumsuz etkisi olabilir ve bu durum araç kullanmanızı etkileyebilir. Yolcuların sesleri ve davranışları dikkatinizi dağıtabilir. Bazı yolcular, sizi hız yapma ya da trafik kurallarını çiğneme gibi riskler almaya teşvik edebilir ve size riski fazla olan davranışlarda bulunma konusunda baskı yapabilirler.
Güvenli bir şekilde araç kullanmak ve trafik kurallarına uymak sizin sorumluluğunuzdur. Bu, kontrolü elden bırakmamak için, yolcu sayısını kısıtlama anlamına gelebilir.
Ayrıca, yolcularla seyahat sırasındaki beklentileriniz konusunda da konuşabilirsiniz.
FAZLA YOLCU ALMAK TEHLİKELİDİR
Arabanızda çok fazla kişi, örneğin yerde veya başkalarının kucağında oturan kişiler bulundurmak, yasa dışı ve tehlikelidir. Tüm yolcular oturuyor ve emniyet kemeri ya da başka bir emniyet gereci takıyor olmalıdır. Öğrenci servislerinde, emniyet kemeri takmayanların veya çocuk emniyet gereçleri kullanmayanların servis taşımacılığı yapmasına izin verilmez.
ARACIN İÇİNDE OTURMA
Yön değiştirmek, durmak ya da yavaşlamak için elle işaret veren sürücünün dışında, hiçbir yolcu
vücudunun herhangi bir bölümü aracın pencere ya da kapısından dışarı sarkacak şekilde seyahat etmemelidir.
Sürücü, aracın üzerinde ya da vücudunun herhangi bir bölümünü aracın dışına çıkarmış olan bir yolcu ile seyahat etmemelidir.