Teorik ehliyet sınavını başarılı bir şekilde geçtiğinizi belirtip, direksiyon sınavında başarılı olamıyorum diyorsanız.
Araçların insanların hizmetine sunulmuş bir makine olduğunu hükmeden canlının da insan olduğunu hatırlatma gereği duyarak, algılama farklılıklarımızın bir eksiklik olmadığını belirtmek isteriz. Beceri pratikle kazanılan bir yetidir. Sürüşte bir beceri olduğuna göre, direksiyon sınavındaki başarısızlığınızın sebebi, bir usta çırak ilişkisi içerisinde size model olacak direksiyon eğitmeninizin haizliği ve kayıtlı olduğunuz sürücü kursunun direksiyon dersi uygulama programı süresinin yetersizliği ile alakalı bir konudur. Unutmayalım ki safkan bir yarış atına herkes bahis oynayabilir. Sabırlı hoşgörülü, işinin ehli, aynı süreci yaşamış gibi hareket eden, sizle duygudaşlık kurabilen bir sürüş eğitmeninden sistematik bir şekilde alacağınız direksiyon dersleri, direksiyon sınavını geçmeniz açısından çok yararlı olacaktır.
Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gereken hususlar!
Koltuk ve ayna ayarlarını yaptıktan sonra emniyet kemerini mutlaka takınız.
Vites kolunu boşa alıp debriyaj ve fren pedalına basarak kontak anahtarını çevirip aracı çalıştırınız.
Debriyaj pedalına basarak vitesi1′e alınız
Aracın kalkış yönüne doğru sinyalinizi verdikten sonra el frenini indiriniz
Hareket edecek olan aracın debriyajını yavaş yavaş kaldırıp hafif gaz vererek kalkış yapınız
Gaz pedalına basınız, araç devrini aldıktan sonra debriyaj pedalına basarak vitesi 2′ye alınız
U Dönüşü yapmak için gazı kesipvitesi 1′e alınız.
Dönüş yapacağınız yöne doğru sinyalinizi verdikten sonra orta dikiz aynasından arkanızı kontrol ederek yol müsait ise dönüşünüzü yapınız
U Dönüşü bitiminde direksiyon hâkimiyetinizi bozmadan yolun sağ şeridini takip ediniz
Aracı sağa yanaştırırken sağ sinyalinizi veriniz Duruşlar (park) için debriyaj pedalına basınız, geri görme aynasına bakıp müsait ise frene basınız.
Aracı terk etmeden önce vitesi boşa alıp emniyet kemerinizi çıkarınız, ardından el frenini çekiniz.
Araçtan inerken sol aynayla arkanızı mutlaka kontrol ederek çıkınız.
Direksiyon sınavı ve direksiyon dersi stresini nasıl yenebilirim?
Farklı kaygılarınız olabilir. Başarısızlığın neticesinde, ailenizin, eşinizin ve çevrenizdeki arkadaşlarınızın tepkilerine maruz kalabileceğinizi düşünebilirsiniz. Toplumumuzdaki genel anlayış maalesef bu. Öncelikle direksiyon sınavı ya da alacağınız direksiyon dersini bir kalıba yerleştirin. Direksiyon sınavının, ilköğretim ya da lise diplomasını almak için sarf ettiğiniz geçer nottan daha kolay olduğunu, temel kaybınızın sadece ikinci bir sınav ve maliyetinin olabileceğini kabul ederek heyecanınızı ve stresinizi yenebilirsiniz. Rahat ve pozitif olmanız, vücudun
zinde olmasını, sınav ya da alabileceğiniz direksiyon dersine odaklanmanızı ve kanda bulunan adrenalinin normal bir seviyede olmasını sağlar. Bu şekilde kaygılarınızı yenmeniz, sizin performansınızı ve motivasyonunuzu artıracaktır.Direksiyon sınavına gidecekseniz, acele etmeden ve en az 15 dakika önceden gidin. Stres ve kaygıların yatıştığını iddia eden birçok teknik vardır. Bitkisel çarelerden sakinleştirici tabletler gibi psikolojik tekniklerden veya hayalde canlandırma gibi ve hatta hipnoz. Bunlar işinize yarar mı? Bilemiyoruz, Belki olabilir. Bizim bunların işe yaradığına dair birinci veya ikinci bir deneyimimiz yok. Bu yüzden hiç birisini size tavsiye etmeyeceğiz.
Önerebileceğimiz bir teknik 4–7–8 nefes alma tekniği Düzgün bir şekilde nefes almak yapmak istediğiniz ve başarmak istediğiniz bir konuda derin bir etkiye sahiptir. Kaygı ve heyecanınızı yenmede etkili bir dinlenme metodu olarak geniş çapta düşünülür.
Doğal nefes alma metodu için önerilen standart nefes alma rahatlama metodu şudur:
Diyaframdan nefes al. ( Karnın altından )
Burun yoluyla içine çek. (Teneffüs et )
Ağzından nefes ver. Teneffüs etmekten daha çok, nefes ver.
Nefesini yavaşlat.( Dakikada daha az nefes 4-7-8 nefes alma tekniği şunları içerir)
Dörde kadar sayarak burnundan yavaşça nefes almaya başla.
Nefesini tut yediye kadar say.
Yavaşça nefesini ağzından sekize kadar sayıp bırak.
Bu süreci üç kez daha tekrar et. (Toplamda dört nefes için ) Başlangıçta dörtten fazla yapma pratikte bunu sekiz nefese kadar çalışabilirsin.
Bunu günde iki kez yap.
Direksiyon sınavında, sınav komisyonu hangi sürüş eylemlerini değerlendirip puan veriyor?
Aracı çalıştırma ve harekete geçirme usul ve kurallarına uymuyor emniyetli ve rahat kalkış yapamıyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
Durakladığınız veya park ettiğiniz yerden
çıkarken yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlamıyor, kontrolsüz ve
işaretsiz çıkış yapıyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
Şerit izleme kurallarına uymuyor. Uygun şeritten gitmiyor. Şerit değiştirme kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
Hız kurallarına uymuyor. Hızını ayarlamada başarısız bulunuyor. Hız sınırlarına dikkat etmiyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
Önündeki aracı yakından takip ediyor. Takip mesafesinin yeterli olup olmadığı hususundaki kontrol metodunu bilmiyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
Önündeki aracı sollayıp geçme kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
Kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
Kavşak yaklaşımlarında doğrultu değiştirme (Dönüş) kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
Kavşaklardaki karşılaşmalarda ilk geçiş hakkı kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
Araçların manevralarıyla ilgili kurallara uymuyor. Manevra beceriniz zayıf bulunuyor ise 5 puan kaybedersiniz.
Karşıdan gelen trafikle karşılaştığında geçiş kolaylığı sağlama kurallarına uymuyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
Durma, duraklama, parketme, indirme, bindirme, kapıların açılmasıyla ilgili kurallara uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
Yaya geçidi, okul geçidi ve demiryolu geçidi yaklaşımlarındaki kurallara uymuyor, geçiş hakkı vermiyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
Okul taşıtlarıyla geçiş üstünlüğü hakkına sahip araçlarla karşılaştığında ilgili kurallara uymuyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
Eğimli yolda aracı harekete geçirmede başarısız bulunuyor, eğimli yolda hareket etme kurallarına uymuyor iseniz 5 puan kaybedersiniz.
Aracı harekete geçirmede, yavaşlatıp durdurmada, kumanda pedallarına yeterince intibak edemiyor iseniz, Vites değiştirme beceriniz zayıf ise, Vites değiştirirken direksiyon hakimiyetiniz azalıyor ise, gözünü yoldan ayırıyor iseniz 10 puan kaybedersiniz.
Genel olarak direksiyon hâkimiyetiniz zayıf ise 10 puan kaybedersiniz.
Ses cihazını ve araçların ışıklarını gereksiz yere ve amaçları dışında kullanıyor iseniz, gerektiğinde kullanmıyor iseniz 2 puan kaybedersiniz. 19.Işık sisteminin, ısıtma ve havalandırma tertibatının kumanda düğmelerinin yerlerini bilmiyor ve kullanamıyor iseniz. Soğutma, yağlama, şarj ve yakıt göstergelerini ve arıza işaret lambalarının manalarını bilmiyor iseniz 2 puan kaybedersiniz.
Aşırı derecede heyecanlı ve telaşlı bulunursanız. Bu halinizle dikkatiniz dağınık görülürse 10 puan kaybedersiniz.
Toplamda 100 üzerinden, hatalarınızdan kaynaklanan puanlar düşüldüğünde 70 veya üzeri bir puandaysanız direksiyon sınavını başarıyla geçtiniz demektir.
TYRO Latince acemi anlamına gelmektedir. Tyro plus direksiyon dersi ile daha önce hiç sürüş deneyimi olmayan öğrenciler hedeflenir. Bu nedenle kendilerine bütün temel sürüş becerilerinin öğretilmesi gerekir. Tyro plus direksiyon eğitimi, usta sürücü eğitmeni ekseninde, birebir öğrenci odaklı 7 gün 35 saatlik bir eğitimden oluşmaktadır. Bu gurupta olup, direksiyon dersi...
Bu direksiyon eğitimi, sürüş kariyerlerine başlamaya hazır olan TYRO (acemi) öğrencilere yöneliktir. Bu öğrenciler temel sürüş becerilerini öğrenmeye ve algılamaya henüz başlamış ve sözgelimi bir öğretmen ya da aile bireyi ile direksiyon hakimiyeti, debriyaj kavrama pozisyonu , fren ve durma konularında yaklaşık 5 saat pratik yapmış kişilerdir. Bu seviyedeki öğrenci...
Novice öğrencisi (bu bağlamda direksiyon eğitimi verilecek öğrenci), daha önce bir öğretmenle birlikte yaklaşık 5-10 saat sürüş eğitimi almış kişidir.Novice direksiyon eğitimi, usta sürücü eğitmeni ekseninde, birebir öğrenci odaklı 5 gün 25 saatlik bir özel direksiyon eğitiminden oluşmaktadır. Bu gurupta olup, özel direksiyon dersi almak isteyenler,5 gün-25 saatlik teorik ve...
Intermediate özel direksiyon dersi öğrencisi daha önce 10-15 saat sürüş dersi almış kişilerdir.Intermediate direksiyon dersi, usta sürücü eğitmeni ekseninde, birebir öğrenci odaklı 5 gün 20 saatlik bir direksiyon eğitiminden oluşmaktadır.Bu gurupta olup, direksiyon dersi almak isteyenler, 5 gün-20 saatlik teorik ve pratik direksiyon dersi uygulaması ile ihtiyaçları olan tüm sürüş...
Experienced (Deneyimli) direksiyon eğitimi daha önce yaklaşık 20 saat sürüş dersi almış öğrencilere yöneliktir. Deneyimli öğrenciler şimdiye dek orta dereceli trafikte araba kullanmış ve doğru karar vermeyi gerektiren durumlarla karşı karşıya kalmış kişilerdir. Öğrenciler birkaç kez tatbik edilmiş manevralarla iyi araç kontrolü sağlamaktadır. Trafik ışıkları, tehlike algıları ve trafik işaretleri...
İleri seviyedeki öğrenciler daha önce yaklaşık 25 saatlik sürüş dersi almıştır.İleri seviye özel direksiyon eğitimi öğrencileri iyi araç kontrolü sağlayan ve orta dereceli trafikte sorunsuzca araç kullanmış kişilerdir. Kimin öncelik sahibi olduğu konusunda önceden plan yapar ve bağımsız karar verme becerisi gelişmiştir. Manevralar konusunda hayli pratik yapmıştır. Trafik işaretleri, trafik...