Neden düz vites (manüel) arabalar ülkemizde bu kadar popüler? Kullanımı hem daha zor hem de onları sürmek için tecrübe ve beceri gerekiyor. Neden özellikle yoğun trafikte sürüşünüzü konfora dönüştürecek kolay sürüşlü otomatik arabalar seçilmiyor? Eğer düşündüğünüz şey buysa, karar vermeden önce bu konuyu okumalısınız.
Düz vites arabaları kullanan kişiler arabaya hükmetme, kontrolüne sahip olmakla ilgili farkları ve avantajları bilir; otomatik araba kullananlar bilmezler.
Otomatik vitesli arabalar sürüş için harika bir yoldur çünkü çok fazla sürüş becerisi gerektirmezler.
Manüel araba sürmenin esas problemlerinden, Tedirginlik, senkronize bir şekilde aracın hareketini belirleyen aparatları kontrol edememe ve araba sürmeyi çok fazla sevmeme gibi durumları olan kişiler genellikle otomatik vitesi tercih ederler.
Otomatik araba kullanan kişiler çok fazla bedensel sürüş eforu sarfetmezler. Gaza bastığınız zaman tepki veren frene bastığınız zaman duran kullanımı kolay bir araçtır.
Bununla birlikte otomatik vitesli araçlar, meydan okuyan arabalar olmadıkları için performansa ve hıza önem veren sürücüler için çok da eğlenceli değillerdir. Yarış arabaları örneğin otomatik vitesli araçlar değillerdir.
Düz vites arabalar daha çok avantajlara sahiptir ve yetenekli sürüş gerektirir.
Düz vitesli arabalar yakıtta otomatik vitesli araçlara nazaran daha verimlidir.
Düz vitesli araçlarda hükmetme tamamen sürücü faktörüne bağlı olduğu için dinamiklik ve güvenli sürüş ön plandadır.
Manüel vitesli araba kullananlar sürüşe daha çok odaklanarak daha etkili ve güvenli bir sürüş gerçekleştirir.
Aracın hızını azaltmak fren yanında vites küçültme ile yapılır. Buda frenlerin uzun ömürlü olması ve otomatiğe oranla tamir masrafından tasarruf demektir.
Düz vitesli arabalar daha güçlüdür ve gaza bastığınızda daha iyi tepki verirler.
Düz vites araba sürmenin diğer bir nedeni ise daha eğlenceli olmasıdır!
Düz vitesli arabalar sürüşünüzü ilginç kılar. Yarış sürücüleri maksimum performans için sürüşlerini daha yüksek bir seviyeye taşıyacak olan düz vites arabaları kullanırlar.
Kişiliğiniz doğru kararı vermenizi sağlayacaktır. Sürüş için yapılan arabalar ve eğlence için yapılan arabalar. Tercih sizin!
Otomatik vitesli bir arabayı sürmek daha kolay ve rahattır, düz vitesli bir arabayı sürmek ise sizi daha iyi performanslı daha iyi bir sürücü yapacaktır.
Gücünü mukayese edin: İster Otomatik vitesli bir araç, ister manüel vitesli bir araç tercih edin, araç özellikleri içerisinde öncelik, güvenlik donanımları, ergonomi, araçtaki güç, performans ve ekonomiklik olarak belirlenmesi sizin için en iyi tercih olacaktır.
Modern otomatik şanzımanlara sahip bazı araçlar, yani CVT şanzıman, manumatics ve konvansiyonel 4 veya 5 vitesli otomatik şanzımanlı araçlar, mükemmel hızlanma için iyi bir seçim olsa da, manüel şanzımanlara sahip araçlar arasında bariz fark vardır.
Örneğin, otomatik vitesli X araç yaklaşık 100 km hıza ulaşmak için 10.5 saniyelik bir zaman harcarken,
5 ileri manüel vitesli aynı X araç 100 km bir hıza 8.1 saniyelik bir zaman harcayarak ulaşır. Manüel vitesle donatılmış bir araçtan güç yönünden otomatik vitesle donatılmış bir araca nazaran daha çok performans alırsınız.
Eğer otomatik vitesli bir araç tercih edip hem güç ve performans hem de yakıt tasarrufu sağlamak istiyorsanız günlük kullanımlar için yarı otomatik şanzımanlı bir araç tercih etmenizi tavsiye ederiz. Genellikle, sport modellerde bulunan hızlanma ve hareket konumları otomatik ve manüel olarak sürücü tercihine bırakılmış bir durumdadır.
Manüel modlu kullanırsanız otomatik vites kendiliğinden değişmeyecek ileri geri + veya – seçeneklerini el ile kullanarak yol pozisyonu ve araç konumuna göre vitesi artırıp eksilteceksiniz.
Bütçeniz açısından Yakıt ekonomisinin bir sorun olup olmadığını belirleyin: Eğer evet yanıtı veriyorsanız size tavsiyemiz manüel vitesli bir araç olacaktır. Otomatik vitesli bir aracın yakıt tüketim oranının manüel vitesli bir araca göre fazla olduğu bir gerçektir. Ancak; ister otomatik olsun ister manüel yakıt tasarrufu profesyonel sürücülük, trafik ve yol durumu ve aracınızın yakıt sistemi, hareket sistemindeki periyodik bakımlarla alakalıdır. Eski teknolojiye sahip otomatik şanzıman seçenekleri, düz vitese oranla yüzde 20-25 oranında yüksek yakıt tüketimi demektir. Performans ve yakıt tüketimi anlamında geçmişte yaşanan kayıpların önüne, özellikle tiptronic, DSG gibi yeni teknoloji ürünü otomatik şanzıman seçenekleriyle geçilerek oldukça başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Bakım / onarım masrafları düşünün: Manüel şanzımanlı bir aracın şanzıman mekaniğinde oluşan bir sorunu düzeltmek otomatik şanzımanlı bir araca nazaran daha ucuzdur. Ancak araçlarda kullanılan pahalı elektronik donanımlar ile desteklenmiş bir manüel araç içinde aynı şey geçerlidir.
İhtiyaçlarınızı belirleyin: İhtiyaç, kullanım ve performans beklentinize göre seçilmiş bir şanzıman sistemi, keyifli bir sürüş olanağı tanıtacaktır. Otomatik ya da manüel karar vermek netleştirmek. Sonraki aşamalarda bu sizin için çekilmez bir durum olabilir.
Tercih edeceğiniz araç motorunun tork ve beygir gücü ihtiyaçlarınızı karşılamalı şanzıman sistemi ile senkronize bir şekilde uyum sağlamalıdır.
Tercih edeceğiniz araç 62 beygir gücünde ve 75 tork luk bir araç ise bu araç, 4 silindirli 1,5 litre hacminde manüel şanzımanlı bir araç olacaktır. Bu durumda arcın gücü son derce sınırlı olduğundan coğrafik yapısı inişli ve çıkışlı olan bir bölgede otomatik şanzımanlı bir aracı tercih etmeniz sakıncalıdır.
Tercih edeceğiniz araç, yüksek ve düşük devirlerde bol miktarda güç sunan V8 veya V6 motorlu bir araç olacaksa, otomatik şanzımanlı bir araç önerilebilir.
Manüel şanzımanlı ve düşük güç ve torka sahip bir araçta yakıt tasarrufu için sabit hızlarda gitmek gerekirken. Performansı iyi, motor gücü ve torku yüksek, dilediğiniz zaman aracın gücünü hissedeceğiniz bir araçta ise en iyi tasarrufu yapabilirsiniz.
OTOMATİK VİTES NEDİR?
OTOMATİK VİTES GENEL SÜRÜŞ ÖNERİLERİ.
OTOMATİK VİTESLİ BİR ARACI SAĞ AYAK YADA İKİ AYAK İLE KULLANMA.
OTOMATİK VİTESLİ ARAÇTA GÜVENLİK İÇİN “P” Mİ “N” Mİ (PARK-NÖTR).
OTOMATİK VİTES Mİ ? DÜZ (MANÜEL) VİTES Mİ?
OTOMATİK VİTES NASIL KULLANILIR.
OTOMATİK VİTES ÇEŞİTLERİ.
NEDEN OTOMATİK VİTES TERCİH ETMELİSİNİZ?
NEDEN DİREKSİYON DERSİ?
DİREKSİYON DERSİ ALMANIN FAYDALARI.
DİREKSİYON DERSİ KAZANIMLARI.
DİREKSİYON DERSİ UYGULAMA PROGRAMI.
KAZALARI ÖNLEMEDE DİREKSİYON DERSLERİNİN ÖNEMİ.
DİREKSİYON DERSİ HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ.
BEYLER EŞLERİNE SÜRÜŞ KONUSUNDA NASIL YARDIMCI OLABİLİR!
DİREKSİYON DERSİ SEANS ÜCRETLERİ.
Yolcu Güvenliği Karayolunda ve bir otomobil içinde yolculuk genellikle keyifli bir zaman dilimidir. Pek çoğumuz yolculuk etmeyi, gezmeyi çok severiz. Böyle bir yolculuğun güven içinde devam etmesi öncelikle sürücünün sorumluluğundadır. Ancak, aynı araçtaki yolculara düşen bazı sorumluluklar da vardır. Bunlar sürücünün işini kolaylaştırır ve güvenliği arttırır. Her yıl kazalarda emniyet...
Türkiye karayollarını kullanan araç ve motosiklet, bisiklet sürücüleri ya da yayaların yolu başkalarıyla paylaşma sorumluluğu vardır. Yolu kullanan diğer kişilerin ihtiyaçlarına saygı göstererek yollarımızın herkes için daha güvenli olmasına yardımcı olabilirsiniz. Yolu kullanan kişiler olarak başkalarını düşünmemiz ve hepimizin hata yapabileceğini bilmemiz gerekir. Birinin sizi ürküten ya da rahatsız eden...
Gördüğünüz ve Göremediğiniz Tehlikeler İçin Yolu Taramak İleri Sürüş Tekniklerinde yaygın olan tarama, önünüzdeki yola bakma yöntemidir. Basit olarak tarama, sürekli olarak bir tehlike durumunu aramak suretiyle, önünüzdeki yolu bütün olarak gözlerinizle incelemeniz anlamına gelir. Gözleriniz tek bir alana odaklanmamalıdır. Yakınınızda olan ve görebildiğiniz şeylerden, en uzak noktadakilere (çapraz görüş)...
Sürüş esnasında tüm sürücüler ve diğer yol kullanıcıları için aracın doğru konumlandırılması hayati önem arz etmektedir. Araç konumlandırma, gereklilik durumunda şerit değiştirme, yol verme, yolun genişlik ya da darlık pozisyonuna göre içe ya da dışa açılma, manevra yapılacak yöne yaklaşma, hızı azaltma, hızlanma, takip mesafesini koruma, gerekirse durma vb. gibi...