Gördüğünüz ve Göremediğiniz Tehlikeler İçin Yolu Taramak
İleri Sürüş Tekniklerinde yaygın olan tarama, önünüzdeki yola bakma yöntemidir. Basit olarak tarama, sürekli olarak bir tehlike durumunu aramak suretiyle, önünüzdeki yolu bütün olarak gözlerinizle incelemeniz anlamına gelir. Gözleriniz tek bir alana odaklanmamalıdır. Yakınınızda olan ve görebildiğiniz şeylerden, en uzak noktadakilere (çapraz görüş) kadar faal olarak resmin her alanını taramanız gerekmektedir.
Sürücülerin büyük kısmının gözlerini önlerindeki tek bir noktaya odakladıkları basit bir gerçektir. Hiç kendinizi önünüzdeki arabanın arkasına bakarken bulduğunuz oldu mu? İstisnasız tüm sürücüler, belirli zamanlarda sözü edilen bu sınırlı odaklanma halinden dolayı sorunlar yaşarlar. Ne üzücüdür ki, bazı sürücülerin tek yaptığı budur.
Yandaki şekle bir göz atın. Bu durum tipik bir yol manzarasını ve birçok sürücünün görme şeklini ortaya koymaktadır.Sürücülerin birçoğu yolculuklarının büyük bir kısmında, hatta tamamında, önlerindeki aracın arkasına odak-lanırlar. Bu sürücüler yolun diğer kısmını, hatta etraflarındaki diğer olası tehlikeleri çok az göz önünde bulundururlar.
Bu kez aynı sahneye, sürekli çevreyi tarama yöntemini kullanan ve potansiyel tehlikeleri arayan bir sürücünün gözünden bakalım.
Bu resme baktığınızda gözlerinizin nasıl hareket ettiğini fark ettiniz mi? Tüm resme baktığınızda gözleriniz kısa ve “düzensiz” bir şekilde mi yön değiştiriyor?
Eğer öyleyse, bizim aradığımız etki de tam anlamıyla budur.
Sözü edilen bu sürekli, hiç bitmeyen arama, tam manasıyla “tarama” ile anlatılmak istenendir. Gözlem bağlantılarına baktığınızda, çevrenizdekilere bakarak elde edeceğiniz bilginin ilerideki tehlikeleri kestirmeye yönelik size nasıl yardımcı olacağını görebilirsiniz.
Tabii ki, o anda temel tehlikenin önünüzdeki araç olması sebebiyle, tüm dikkatinizi o araca odaklamanız gerekebilir. Fakat bu, çok nadir bir durumdur.
Hemen önümüzde bir araç varken dahi, güvenli bir mesafe oluşturmak için iki saniye kuralını uygulamamız, ve çevremizi taramak için yeterli zaman ayırmamız gerekmektedir. Dış görüşümüz ve tecrübemiz, önümüzdeki araçta gerçekleşen işaret ve hız değişiklikleri ile ilgili olarak bizi ikaz edecektir. Tarama yapmamak için çok az bahane vardır.