0

Direksiyon dersi, Düşük Riskte Araç Kullanma,Yol Pozisyonu

Direksiyon dersi, Düşük Riskte Araç Kullanma,Yol Pozisyonu

Sürüş esnasında tüm sürücüler ve diğer yol kullanıcıları için aracın doğru konumlandırılması hayati önem arz etmektedir. Araç konumlandırma, gereklilik durumunda şerit değiştirme, yol verme, yolun genişlik ya da darlık pozisyonuna göre içe ya da dışa açılma, manevra yapılacak yöne yaklaşma, hızı azaltma, hızlanma, takip mesafesini koruma, gerekirse durma vb. gibi sürüş eylemlerinden oluşmaktadır. Sürüş eğitmenleri, kursiyerlere yol pozisyonuna göre araç konumlandırmayı anlatırken, konumlandırma eyleminin önemini, genellikle yaklaşılan ya da birleşmekte olan bir kavşakta vurgulamaktadırlar. Ancak araç konumlandırma, yalnızca kavşaklarda değil, trafik akışı içerisinde, hareketli, hareketsiz bütün canlı ve nesneler tehlike olarak algılanarak, riskler değerlendirililerek yapılmalıdır.

Yol pozisyonuna göre araç konumlandırmada, bir sürücü için altın kural her zaman karşılaşılabilecek tehlikelere karşı aracın mümkün olan en güvenli konuma yerleştirilmesi bu eylemlerin güvenli ve bilinçli bir şekilde yapılmasıdır.


Araç konumlandırma ve diğer sürüş eylemleri için gereken, A-SM(P-H-B) rutini, güvenli sürüşün vazgeçilmez bir olgusudur.

A-Aynaya bakmak S-Sinyal vermek M-Manevra yapmak

Aynalar kontrol edilmeden, sinyal verilmeden (eylem belirtilmeden), manevra yapılmaz!

Manevra yapmak (P-Pozisyon, H-Hız, B-Bakmak) eylemlerinden oluşmaktadır.

Yol pozisyonuna göre araç konumlandırılmadan, hız ayarlanmadan, manevra yapılacak yön gözlerle taranmadan, manevra yapılmaz!

Aynaları kontrol et, Sinyalini ver, pozisyonunu al, hızını ayarla, bakış yap gözlerle tara, güvenli bir şekilde manevra yap.


Diğer tehlikelerin bulunmadığı tenha bir yol üzerinde, bankete, refüje ya da ada olarak belirlenmiş alanlara bir metre kadar uzaklıkta normal sürüş pozisyonumuzu alırız. trafik akışı içerisinde tenha olmayan yollarda da bulunarak başka tehlikeler ile karşı karşıya kaldığımızda onlarla güvenli bir şekilde başa çıkabilmek için sürüş pozisyonumuzu değiştirmek durumunda kalırız. Riskleri algılar ve bu risklere göre araca konum belirleriz.


Başa çıkmamız gereken tehlikelerin çoğu aracımızın kaldırıma en yakın olan bölümünde (sağ tarafta) meydana gelecektir. Örnek olarak, yayalar, bisikletliler, araçların bir araya geldiği kavşaklar, park etmiş araçlar, oynayan çocuklar, park etmiş dağıtım araçları vs.vs.


Açıkcası karşılaştığımız bu tür durumlarda tehlike anında olası en güvenilir yönü almalıyız. Ve bu da, aracımız için yoldaki en doğru pozisyonu seçmemiz anlamına gelmektedir. Hiçbir şey için güvenliğimizi kurban edemeyiz.


Yol pozisyonuna göre araç konumlandırma, aynaların etkili bir şekilde kullanılması ve konum değişikliği öncesindeki hızımız ile yakından ilgilidir.


Amaçladığımız şey aracımızın etrafında bir güvenlik balonu oluşturmaktır. Park etmiş arabalar gibi atlatmak durumunda olduğumuz herhangi bir tehlike için en az bir açık kapı alanı bırakmaya çalışmalıyız. Bisikletliler ve çocuklar geçerken aracın dikkatli konumlandırması ile daha güvenli bir alan oluşturulmalıdır. Tehlikeyi değerlendirmeli, neler yapılabileceğini kestirmeli ve herhangi bir olaya güvenli bir şekilde müdahale edebilmek için kendinize manevra alanı tanımalısınız.


Tehlike anında yeteri kadar bir açıklık vermek imkânsız gibi gözüküyorsa yine de kendimize reaksiyon gösterecek kadar zaman vermeliyiz. Bunu bazen sadece hızımızı azaltarak yapabiliriz. Kaldırım kenarında (sağ taraf) park etmiş bir sıra arabayı geçmek buna iyi bir örnektir. Diğer yönden yaklaşan başka araçlar varsa, istediğiniz açıklığı bırakmak mümkün görünmeyebilir. Bu durumda istediğiniz hızda körü körüne devam mı etmelisiniz? Yoksa hızınızı biraz azaltarak görünmeyen tehlikelere karşı nasıl tepki vereceğinizi düşünmek için kendinize biraz zaman mı tanımalısınız? Sıra ile park etmiş arabaların arasından koşarak bir çocuk çıkmayacağından nasıl emin olabilirsiniz?


Sürücülerin çoğu solama niyetinde olduğumuz ya da sadece geriden takip ettiğimiz bir araç olduğunda doğru konumlandırmanın önemini anlamada güçlük çekmektedir. Takip mesafesi oldukça önemlidir çünkü konumlandırmamız önümüzdeki aracın geçmişi, yol hakkında sahip olduğumuz görüş ve aynı zamanda karşılaşabileceğimiz diğer tehlikeleri belirler. Bu özellikle ağır bir vasıta ya da büyük bir kamyonu takip ettiğimiz zamanlarda oldukça geçerlidir.


Bir örnek olarak, araç kullanırken ağır bir vasıta gördüğünüzde arkasındaki aracın sürücüsünün yol pozisyonunu aracını nasıl konumlandırdığını yakından gözlemleyin. Sollama eylemini gerçekleştirmeden önce  en iyi görüşü yakalamak için öndeki ağır vasıtanın arkasına kadar girmiş ve karşıdan gelen araçların şeridini azda olsa sola doğru ihlal etmiştir. Sürücü önündeki tehlikelere karşın yol görüşünü etkili şekilde azaltmıştır, önünde kaldırım kenarına doğru kıvrılan virajlı yol hakkında hiçbir fikri yoktur ve ağır vasıta araçlarının uyarı olmaksızın fren yapmak durumunda oldukları gerçeğini göz önünde bulunduramaz. Yollardaki ölüm sebeplerinin en yaygın olanıdır.


Sollama yaparken konumlandırma ve aslında genel olarak konumlandırma çok karmaşık bir konudur. Sürüş eğitimlerinde, Temel sürüş becerileri merkezi eğitmenleri, doğru konumlandırma konusuna çok önem vermektedir.


Sonuç olarak yollarda, güvenli ve etkin bir şekilde tehlikeler ile başa çıkmak için aracınızı doğru konumlandırın. Şunu kesinlikle unutmayın! Yol pozisyonuna göre araç konumlandırma A-S-M(PHB) rutininin bir parçasıdır.

DİREKSİYON DERSİ YORUMLARI..

  • direksiyon eğitimini facebook paylaş
  • direksiyon dersini twitter paylaş
  • özel direksiyon dersi paylaş

YORUM YAPIN..

  • *
  • *
  • *

Sürüş seviyem; Deneyimsiz

TYRO Latince acemi anlamına gelmektedir. Tyro plus direksiyon dersi ile daha önce hiç sürüş deneyimi olmayan öğrenciler hedeflenir. Bu nedenle kendilerine bütün temel sürüş becerilerinin öğretilmesi gerekir. Tyro plus direksiyon eğitimi, usta sürücü eğitmeni ekseninde, birebir öğrenci odaklı 7 gün 35 saatlik bir eğitimden oluşmaktadır. Bu gurupta olup, direksiyon dersi...

Sürüş seviyem; Çok az sürüş deneyimi olmuş acemi

Bu direksiyon eğitimi, sürüş kariyerlerine başlamaya hazır olan TYRO (acemi) öğrencilere yöneliktir. Bu öğrenciler temel sürüş becerilerini öğrenmeye ve algılamaya henüz başlamış ve sözgelimi bir öğretmen ya da aile bireyi ile direksiyon hakimiyeti, debriyaj kavrama pozisyonu , fren ve durma konularında yaklaşık 5 saat pratik yapmış kişilerdir. Bu seviyedeki öğrenci...

Sürüş seviyem;Biraz sürüş deneyimi olmuş acemi üstü

Novice öğrencisi (bu bağlamda direksiyon eğitimi verilecek öğrenci), daha önce bir öğretmenle birlikte yaklaşık 5-10 saat sürüş eğitimi almış kişidir.Novice direksiyon eğitimi, usta sürücü eğitmeni ekseninde, birebir öğrenci odaklı 5 gün 25 saatlik bir özel direksiyon eğitiminden oluşmaktadır. Bu gurupta olup, özel direksiyon dersi almak isteyenler,5 gün-25 saatlik teorik ve...

Sürüş seviyem; Orta seviyede sürüş deneyimi olmuş, acemi

Intermediate özel direksiyon dersi öğrencisi daha önce 10-15 saat sürüş dersi almış kişilerdir.Intermediate direksiyon dersi, usta sürücü eğitmeni ekseninde, birebir öğrenci odaklı 5 gün 20 saatlik bir direksiyon eğitiminden oluşmaktadır.Bu gurupta olup, direksiyon dersi almak isteyenler, 5 gün-20 saatlik teorik ve pratik direksiyon dersi uygulaması ile ihtiyaçları olan tüm sürüş...

Sürüş seviyem; Sürüş deneyimli ama acemi

Experienced (Deneyimli) direksiyon eğitimi daha önce yaklaşık 20 saat sürüş dersi almış öğrencilere yöneliktir. Deneyimli öğrenciler şimdiye dek orta dereceli trafikte araba kullanmış ve doğru karar vermeyi gerektiren durumlarla karşı karşıya kalmış kişilerdir. Öğrenciler birkaç kez tatbik edilmiş manevralarla iyi araç kontrolü sağlamaktadır. Trafik ışıkları, tehlike algıları ve trafik işaretleri...

Sürüş seviyem; Trafiğe çıkma korkuları olanlar

İleri seviyedeki öğrenciler daha önce yaklaşık 25 saatlik sürüş dersi almıştır.İleri seviye özel direksiyon eğitimi öğrencileri iyi araç kontrolü sağlayan ve orta dereceli trafikte sorunsuzca araç kullanmış kişilerdir. Kimin öncelik sahibi olduğu konusunda önceden plan yapar ve bağımsız karar verme becerisi gelişmiştir. Manevralar konusunda hayli pratik yapmıştır. Trafik işaretleri, trafik...

Kartal otomatik vites direksiyon dersi-TSBM

Kartal otomatik vites direksiyon dersi-TSBM

İhtiyaçlarınıza bağlı olarak iki pedallı, yani otomatik vitesli bir araçla ders alma imkanı kurumuzda mevcuttur. Otomatik vitesli bir araçla direksiyon dersi alma talebiniz ile birlikte, sürüş eğitmenlerimiz size en kısa zamanda bir sürüş dersi programı dahilinde, kademeli olarak tecrübe etmeniz gereken bütün otomatik araç sürüş becerilerini tatbik etme olanağı sağlayacak,...
17 Oca, 2015 kategori: MAKALELER
Özel direksiyon dersi

Özel direksiyon dersi

Temel sürüş becerileri merkezi olarak özel direksiyon dersleriyle; Yeni sürücülere öğrenme sürecinde, usta direksiyon eğitmenlerimiz eşliğinde, etkili direksiyon eğitimi yöntem-leriyle, daha fazla sürüş deneyimi kazanmalarına, sürüş becerileri edinmelerine ve daha güvenli sürücüler haline gelmelerine yar-dımcı olmayı amaçlamaktayız. Direksiyon dersleri sayesinde; Güvenli araç kullanma beceri-lerinin yanı sıra, trafik kurallarına ilişkin pratik bilgilerde edineceksiniz. Trafik kuralları karayollarında trafik akışının güvenli ve hızlı olmasının temelini...
Direksiyon dersi Bakırköy otomatik vites

Direksiyon dersi Bakırköy otomatik vites

Sürücü belgenizi yeni almış, tecrübesiz bir sürücü ya da yakın çevrenizde araç kullanan kişileri model alarak kendinize göre bir sürüş modeli geliştirmiş bir sürücü olabilirsiniz. Ancak sürücü belgenizi almanıza aracı olan eğitim kurumunun vermiş olduğu sürücü eğitiminin yeterliliği konusu, model almış olduğunuz kişilerin sürüş becerileri ve sürücü tutumları konusunda ne derece doğru ya da olumlu...

DİREKSİYON DERSİ TV ARAMA

DİREKSİYON DERSİ TV PANO

  • direksiyon dersleri
  • özel direksiyon dersleri
  • bayan hocadan direksiyon dersleri
  • otomatik vites direksiyon dersleri
  • direksiyon kursu istanbul

SÜRÜŞ DERSİ GENEL

  • trafik bilgisi dersler

  • cevre bilgisi ders notları

  • temel ilkyardım bilgisi

  • temel motor bilgisi

  • direksiyon dersi, güvenli sürüş ipuçları

  • baya sürücüler için kişisel güvenlik

  • hayat kurtaran trafik kuralları

  • kaza yerinde ilk yardım uygulaması kaza anaında alınması gereken tedbirler

  • trafikte tehlike algısı

  • sürüş sitresi agresif sürüş olumlu sürücü

  • direksiyon dersi, sürüş ergonomisi

  • ecodrive ekonomik sürüs ipuclari

  • bayan direksiyon eğitmeni bayan direksiyon hocası

  • direksiyon dersi tv

  • motorlu taşıtlar sürücü adayı sınavları

  • güncel trafik cezaları

DİREKSİYON DERSİ TV VİDEOLAR

DİREKSİYON DERSİ HİZMET BÖLG.

İSTANBUL

ADANA

KAYSERİ

EDİRNE

AYDIN

ANKARA

İZMİT

KONYA

SAKARYA

MUĞLA

İZMİR

MERSİN

MALATYA

TOKAT

GAZİANTEP

BURSA

ESKİŞEHİR

BALIKESİR

SİVAS

KIRIKKALE

ANTALYA

SAMSUN

TEKİRDAĞ

TRABZON

YOZGAT

TSBM’ de EĞİTMEN OLMAK