KAZA YERİNDE ALINACAK ÖNLEMLER VE İLKYARDIM

direksiyon dersi, kaza yerinde alınacak tedbirler ve ilk yardım uygulaması

Bir kazaya karışmak ya da şahit olmak son derece travmatik bir deneyim olabilir.


Çoğu insan için bir kaza yerinde ilk yardım uygulama fırsatı beklenmedik bir anda ortaya çıkar. İşte o anda ilkyardım bilgisinden yoksun olduğunu hisetmek şok etkisi yaratır.


Hiç örgün ilk yardım eğitimi almadıysanız, bunun öğrenilmesi gereken mükemmel bir beceri olduğunu belirtmek isteriz. Mümkün olduğunda bu eğitimi almayı düşünmelisiniz. Ancak o zamana dek, bir kaza yerinde ilk yardım uygularken göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli noktaları bilmenizde fayda var
:

Kaza Yerinin Değerlendirilmesi:

Bir kaza yerinde ilk yardım uygularken daima göz önünde bulundurmanız gereken birtakım basit önlemler vardır; bu önlemlerin bazıları ilk yardımı uygulamadan önce alınır. Bunlardan en önemlisi, kaza yerinin değerlendirilmesidir. Bu değerlendirme sizin kendi emniyetinizi sağlama alarak diğerlerine yardım etmenizi sağlayacaktır.

Kaza yerinin değerlendirilmesinde önemli noktalar:

direksiyon dersiKaza yerine bakın ve tehlikenin devam edip etmediğini tespit edin. Yakınınızda akan bir trafik varsa, sürücüleri bir şekilde kaza yeri konusunda uyarın ve akan trafiğin kendiniz ve diğerleri için tehlike arz etmemesini sağlayın.

direksiyon dersiYardım edebilecek birilerini arayın – Size yardım edebilecek biri olup olmadığını kontrol edip siz aramadıysanız, bu kişilere acil durum servislerini aramalarını söyleyin.

direksiyon dersiSakin olun Sizin heyecan ve duygusal durumunuz şokta olan veya kazada yaralanan kurbanları etkileyebilir; bu nedenle soğukkanlı olmaya çalışın.

Kazazedelerin Değerlendirilmesi

direksiyon dersiKaza yeri emniyete alındıktan sonra kaza yerindeki kazazedeler değerlendirilebilir. Aynı zamanda acil durum servislerini aramanız gerekip gerekmediğine ve hangi servisleri aramanız gerektiğine ilişkin bir değerlendirme yapın. Kazazedelerin değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli noktalar vardır:

direksiyon dersiDaima tepki vermeyenlerle öncelik verin. Siz acı içinde bağıranlara öncelik vermenizin daha iyi olacağını düşünebilirsiniz; ancak bir kazazede kendinden geçmişse, daha kötü durumda olabilir ve dolayısıyla ilk yardıma ihtiyacı olan odur.

direksiyon dersiGörünürde yaralanma belirtileri olup olmadığını kontrol edin. Dışarıdan yaralanmaların farkında olursanız, bu yaralılara nasıl müdahale edeceğinizi anlamanız daha kolay olabilir.

İlk Yardım Kurallarına Uyun

Bütün ilk yardım tedavilerinde olduğu gibi, ilk yardımın Tepki ve Nefes Alma kurallarına uyun. Kazazedenin tepki verip vermediğini kontrol edin, kazazedenin bilinci açık mı? Kazazede nefes alıyor mu yoksa nefes almaya mı çalışıyor? Kazazedenin kanaması var mı? Kazazedenin bilincinin açık olup olmadığını anlamanın en iyi yolu hafifçe köprücükkemiğine vurup gözlerini açmasını söylemek ve bir-iki soru sormaktır (parmaklarınızı gösterip bu kaç diye sormak gibi). Şayet kazazede tepki vermezse, nefes alıp almadığını kontrol edip ilk yardımın ABC’sinin uygulanmasına gerek olup olmadığını değerlendirin.

direksiyon dersiA. Airway-Solunum Yolu. Kazazedenin solunum yolunu kontrol edin. Ancak bu işlemi yalnızca kazazede boyun veya belinden yaralanmamışsa yapın; çünkü daha fazla hareket daha fazla yaralanmaya neden olabilir.


direksiyon dersiB. Breathing-Nefes Alma.
Solunum yolunun açık olduğunu gördükten sonra kazazedenin gerçekten nefes alıp almadığını kontrol edin. Bunu kazazedenin nefesini dinlemek ya da hissetmek yoluyla yapabilirsiniz. Kazazedenin göğsünün hareket edip etmediğini de kontrol edebilirsiniz.


direksiyon dersiC. Circulation-Dolaşım.
Bir kişi nefes alıyor, konuşuyor ve hareket ediyorsa, dolaşım sorunu en az seviyededir. Ancak kazazede bu eylemlerden hiçbirini yapmıyorsa, kalp masajı uygulamanız gerekebilir. Yalnızca her yönüyle kalp masajı eğitimi almışsanız bu yöntemi

Özetle belirtecek olursak, bir kaza yerinde ilk yardım uygularken hatırlamanız gereken temel nokta kendinizi emniyete almanız, kazazede için daha fazla yaralanmaya neden olmadan elinizden geleni yapmanız ve gerekirse acil durum servislerine haber vermenizdir. Bir insanın hayatını kurtarabileceğinizi bilmek son derece güçlü bir motivasyon aracıdır. Koşullar müsaitse bir ilk yardım kursuna gidin ya da bilginizi arttıracak bir ilk yardım kitabı okuyun.

Bir Yayanın Karıştığı Bir Kaza mı Yaptınız?

Ne kadar korkarsanız korkun, bir yayaya çarpabilir yada tesadüfi böyle bir olaya şahit olabilirsiniz. Yayalar, her yıl Türkiye’de yol kazalarında yaralananların %12’sini, ölümlerin %21’ini oluşturmaktadır. Böyle bir durum sizin başınıza gelse ne yaparsınız? Yükümlülükleriniz nelerdir?

Trafik Kazası – Yükümlülükleriniz
Öncelikle, durmalısınız. Bir süre kaza yerinde kalarak kişisel bilgilerinizi kazaya karışan birine doğrudan veya dolaylı olarak vermelisiniz. Size sorulduğunda adınızı ve adresinizi, araç sahibinin adını (araç size ait değilse) ve aracın tescil numarasını bildirmekle yükümlüsünüz. Kişisel bilgilerinizi kaza yerinde bulunan birine bildirmediğiniz takdirde, polisle irtibata geçip kazayı bildirmekle yükümlüsünüz. Ayrıca polis memurunun yahut kazaya karışan birinin talebi üzerine sigorta belgenizi göstermeniz zorunludur. Kaza yerinde sigorta belgenizi göstermediğiniz takdirde, kazayı polise bildirmek ve sigorta belgenizi göstermekle yükümlüsünüz.Bütün kazalarda olduğu gibi, bir yayanın karıştığı bir kazada da olayı sigorta şirketinize bildirmekle yükümlüsünüz.


Kaza Yerinden Geçmekte Olanların Yükümlülükleri Nelerdir?

Kaza yerinde usulüne uygun ilk yardım tedbirleri almak, Olayı en yakın polis veya kuruluşuna bildirmek, İstek halinde yaralıları en yakın sağlık kuruşuna göndermek.

Trafik Kazası – İleriye Yönelik Düşünmek

Kazanın ayrıntılarının ileride ihtilaf konusu olabileceğini düşünüyorsanız, olay yerinde bulunan tanıklardan irtibat bilgilerini almaya çalışmalısınız. Kişiler size irtibat bilgilerini vermekle yükümlü değildir; dolayısıyla onların inisiyatifine kalmış durumdasınız. Bu kişilerin isim ve adreslerini dolaylı yollardan elde edebilirseniz, bazı durumlarda, onlar istemese de ileride ifade vermek zorunda kalabilirler. Eve gidince, olaylar hâlâ zihninizde tazeyken olanları yazıya geçirmelisiniz. Karşı tarafın size anında tazminat talebi ihbarında bulunması gerekmez; ancak normal şartlarda belirli bir süre içinde talepte bulunma hakkı saklıdır.

Asla bir yayanın karıştığı bir kaza yapmamanızı dileriz. Bu belki de sizin hayatınızda asla gerçekleşmeyecek olan bir kâbus senaryosudur. Ancak bu ihtimal üstünde önceden biraz düşünmek size böyle bir durumla karşılaştığınızda duruma soğukkanlı ve yetkin bir şekilde müdahale etmeniz konusunda yardımcı olacaktır.


Bir Hayvana Çarptığınızda Yapmanız Gerekenler

Çoğu hayvan arabaların ya da genel olarak dış dünyanın farkında değildir. Araç kullandığınız sırada kazara bir hayvana çarptığınızda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Hayvanlara Çarpmaktan Kaçınma Yolları

Yaban hayatının var olduğu açıklık alanlarda araç kullanırken yavaş ve dikkatli olmanız önemlidir.

Özellikle geceleri bu hususa dikkat etmelisiniz; zira kazaların %90’ı görüşün kısıtlı ve son dakika düzenlemelerini yapmanın zor olduğu karanlıkta meydana gelmektedir.

direksiyon dersiGözleriniz ikaz levhaları arasın.

direksiyon dersiEmniyet kemerinizi takın.

direksiyon dersiUzun farları yakın; bunlar hayvanın gözlerinde yansıyarak hayvanı görmenizi sağlayacaktır.

direksiyon dersiAlacakaranlık, sabahın erken saatleri ve hayvanların yazdan kışa geçilirken yuvalarına döndükleri zamanlar gibi kaza oranlarının yüksek olduğu zamanlarda yola çıkmaktan kaçının.

Yoldaki Hayvanlarla Başa Çıkmanın Yolları

Yolun ortasında duran hayvanlara korna çalmayın, onları korkutursunuz. Bunun yerine, hayvanlar gidene dek bekleyin. Bazı hayvanlar son derece yavaş hareket ettiğinden biraz sabırlı olmanız gerekecektir. Karşınızdaki bir inek ya da geyik ise, uzun uzun basılan korna hayvanı korkutarak yolun kıyısına çekilmesine yol açacaktır.

Hayvanlar Yolun Ortasında Dönüp Duruyorsa

direksiyon dersiHemen frene basın. Bu hareket hayvanın yoldan çekilmesine fırsat verir.

direksiyon dersiHayvan şok içinde size doğru koşabileceğinden yoldan çıkmaya kalkışmayın. Bu durum arkanızdaki sürücüleri de etkileyebilir.

Yabanı hayvanların birlikte dolaşma eğiliminde olduklarını unutmayın, etrafta başka hayvan olup olmadığını kontrol edin.


Bir Hayvana Çarptığınızda Yapmanız Gerekenler

direksiyon dersiÖncelikle hayvanın yaralanmadığından ya da daha kötü bir durumda olmadığından emin olun.

direksiyon dersiHayvan küçükse ve hareket ettirebiliyorsanız, hayvanı yolun kıyısına çekerek diğer sürücüler için tehlikeyi azaltın. Ancak genel konuşmak gerekirse, bu işi erbaplarına bırakmak en iyisidir.

direksiyon dersiHayvan büyükse, hareket ettirmeye çalışmayın.

direksiyon dersiBüyüklüğü ne olursa olsun, yaralı bir hayvanı kaldırmaya çalışmayın. Bu hareketiniz onu korkutabilir ve hayvan size tekme ya da ısırma girişimiyle karşılık verebilir.

direksiyon dersiMümkünse, hayvanı sıcak tutmak için örtün. Hayvanların kafasının örtülmesi genellikle sakinleştirici etki yaratır. Hayvanı beslemeniz tavsiye edilmemektedir.

direksiyon dersiMümkünse, yardım gelene dek hayvanı yalnız bırakmayın.

direksiyon dersiAracın ikaz ışıklarını açın ya da acil durum yol fişeklerini kullanarak yaklaşan araçları tehlikeden haberdar edin.

Bazı yerlerde, yolda bir hayvana çarptığınızda yerel trafik birimine (genellikle polis-jandarma) haber vermeniz gerekmektedir. Hayvanın trafiği engellediğini bildirin, biri hayvanı yoldan çekecektir. Daha sonra hayvanın kaldırılması için uygun birimle irtibata geçeceklerdir.

15 Eki, 2018

Direksiyon dersi, sürüş güvenliği, yolcu güvenliği

Yolcu Güvenliği  Karayolunda ve bir otomobil içinde yolculuk genellikle keyifli bir zaman dilimidir. Pek çoğumuz yolculuk etmeyi, gezmeyi çok severiz. Böyle bir yolculuğun güven içinde devam etmesi öncelikle sürücünün sorumluluğundadır. Ancak, aynı araçtaki yolculara düşen bazı sorumluluklar da vardır. Bunlar sürücünün işini kolaylaştırır ve güvenliği arttırır.  Her yıl kazalarda emniyet...

Direksiyon dersi, sürüş güvenliği, yolu paylaşma

Türkiye karayollarını kullanan araç ve motosiklet, bisiklet sürücüleri ya da yayaların yolu başkalarıyla paylaşma sorumluluğu vardır. Yolu kullanan diğer kişilerin ihtiyaçlarına saygı göstererek yollarımızın herkes için daha güvenli olmasına yardımcı olabilirsiniz. Yolu kullanan kişiler olarak başkalarını düşünmemiz ve hepimizin hata yapabileceğini bilmemiz gerekir. Birinin sizi ürküten ya da rahatsız eden...

Direksiyon dersi, sürüş güvenliği, yolu taramak

Gördüğünüz ve Göremediğiniz Tehlikeler İçin Yolu Taramak İleri Sürüş Tekniklerinde yaygın olan tarama, önünüzdeki yola bakma yöntemidir. Basit olarak tarama, sürekli olarak bir tehlike durumunu aramak suretiyle, önünüzdeki yolu bütün olarak gözlerinizle incelemeniz anlamına gelir. Gözleriniz tek bir alana odaklanmamalıdır. Yakınınızda olan ve görebildiğiniz şeylerden, en uzak noktadakilere (çapraz görüş)...

Direksiyon dersi, Düşük Riskte Araç Kullanma,Yol Pozisyonu

Sürüş esnasında tüm sürücüler ve diğer yol kullanıcıları için aracın doğru konumlandırılması hayati önem arz etmektedir. Araç konumlandırma, gereklilik durumunda şerit değiştirme, yol verme, yolun genişlik ya da darlık pozisyonuna göre içe ya da dışa açılma, manevra yapılacak yöne yaklaşma, hızı azaltma, hızlanma, takip mesafesini koruma, gerekirse durma vb. gibi...

İstanbul özel direksiyon dersi

İstanbul özel direksiyon dersi

Temel Sürüş Becerileri Merkezi olarak yeni başlayan ve sürüş becerilerini geliştirmek isteyen sürücülere hizmet vermekteyiz. Bay ve bayan profesyonel sürüş eğitmenlerimiz sürüşle alakalı psikolojik eşiği atlamanıza en kısa sürede yardımcı olacaktır. Kısa sürede sağlam bir öz güven ile trafik içerisinde yerinizi alacak, keyifli ve güvenli sürüş sergileyerek, temel ve defansif anlamda edinmiş olduğunuz olumlu sürücü tutumlarını bir örnek sürücü olarak...
02 Kas, 2018 kategori: MAKALELER, ÖZEL DİREKSİYON DERSİ
Şişli otomatik vites direksiyon dersi-TSBM

Şişli otomatik vites direksiyon dersi-TSBM

Özel direksiyon derslerinde, otomatik vitesli bir araçla ders ya da manüel vitesli bir araçla ders olsun, tüm seçenekleri analiz ederek, doğru karar vermeniz açısından, ustaca hazırlanmış ve tatmin edici farklı sürüş eğitim programlarıyla, ŞİŞLİ bölgesinde otomatik vites özel direksiyon dersi hizmeti sunuyoruz. Temel Sürüş Becerileri Merkezi olarak, tecrübelerimizi sizlerle paylaşmaya...
Kartal otomatik vites direksiyon dersi-TSBM

Kartal otomatik vites direksiyon dersi-TSBM

İhtiyaçlarınıza bağlı olarak iki pedallı, yani otomatik vitesli bir araçla ders alma imkanı kurumuzda mevcuttur. Otomatik vitesli bir araçla direksiyon dersi alma talebiniz ile birlikte, sürüş eğitmenlerimiz size en kısa zamanda bir sürüş dersi programı dahilinde, kademeli olarak tecrübe etmeniz gereken bütün otomatik araç sürüş becerilerini tatbik etme olanağı sağlayacak,...
17 Oca, 2015 kategori: MAKALELER
Özel direksiyon dersi

Özel direksiyon dersi

Temel sürüş becerileri merkezi olarak özel direksiyon dersleriyle; Yeni sürücülere öğrenme sürecinde, usta direksiyon eğitmenlerimiz eşliğinde, etkili direksiyon eğitimi yöntem-leriyle, daha fazla sürüş deneyimi kazanmalarına, sürüş becerileri edinmelerine ve daha güvenli sürücüler haline gelmelerine yar-dımcı olmayı amaçlamaktayız. Direksiyon dersleri sayesinde; Güvenli araç kullanma beceri-lerinin yanı sıra, trafik kurallarına ilişkin pratik bilgilerde edineceksiniz. Trafik kuralları karayollarında trafik akışının güvenli ve hızlı olmasının temelini...
Direksiyon dersi Bakırköy otomatik vites

Direksiyon dersi Bakırköy otomatik vites

Sürücü belgenizi yeni almış, tecrübesiz bir sürücü ya da yakın çevrenizde araç kullanan kişileri model alarak kendinize göre bir sürüş modeli geliştirmiş bir sürücü olabilirsiniz. Ancak sürücü belgenizi almanıza aracı olan eğitim kurumunun vermiş olduğu sürücü eğitiminin yeterliliği konusu, model almış olduğunuz kişilerin sürüş becerileri ve sürücü tutumları konusunda ne derece doğru ya da olumlu...

DİREKSİYON DERSİ TV ARAMA

DİREKSİYON DERSİ TV PANO

  • direksiyon dersleri
  • özel direksiyon dersleri
  • bayan hocadan direksiyon dersleri
  • otomatik vites direksiyon dersleri
  • direksiyon kursu istanbul

SÜRÜŞ DERSİ GENEL

  • trafik bilgisi dersler

  • cevre bilgisi ders notları

  • temel ilkyardım bilgisi

  • temel motor bilgisi

  • direksiyon dersi, güvenli sürüş ipuçları

  • baya sürücüler için kişisel güvenlik

  • hayat kurtaran trafik kuralları

  • kaza yerinde ilk yardım uygulaması kaza anaında alınması gereken tedbirler

  • trafikte tehlike algısı

  • sürüş sitresi agresif sürüş olumlu sürücü

  • direksiyon dersi, sürüş ergonomisi

  • ecodrive ekonomik sürüs ipuclari

  • bayan direksiyon eğitmeni bayan direksiyon hocası

  • direksiyon dersi tv

  • motorlu taşıtlar sürücü adayı sınavları

  • güncel trafik cezaları

DİREKSİYON DERSİ TV VİDEOLAR

DİREKSİYON DERSİ HİZMET BÖLG.

İSTANBUL

ADANA

KAYSERİ

EDİRNE

AYDIN

ANKARA

İZMİT

KONYA

SAKARYA

MUĞLA

İZMİR

MERSİN

MALATYA

TOKAT

GAZİANTEP

BURSA

ESKİŞEHİR

BALIKESİR

SİVAS

KIRIKKALE

ANTALYA

SAMSUN

TEKİRDAĞ

TRABZON

YOZGAT

TSBM’ de EĞİTMEN OLMAK